Marrakech 2016

Oh wat was het fijn! Marrakech was voor ons bedoeld als een korte break. Even helemaal niets anders dan slapen, lekker eten en de zon. Nou, dat is gelukt. Vooraf lang getwijfeld. Waar moesten we nou in hemelsnaam naartoe? Spanje? Niet warm genoeg. Frankrijk? Zelfde verhaal en je hebt er ook nog eens kans op regen. Curaçao? Dat is wel heel ver vliegen voor een kort weekje. Oke… Waar is het warm genoeg (denk zo’n 23-26 graden) en voor welke bestemming hoef je niet meer dan 4 uur in een vliegtuig? Het werd Marrakech. Ook omdat we er al een keer eerder waren geweest en we dus wisten wat we konden verwachten.

Nu zou ik eigenlijk een mooie lange blogpost willen maken gevuld met the places to be, maar feit is dat we gewoon verdomd weinig hebben gedaan. Daarom in deze blogpost de linkjes naar de blogposts die ik eerder schreef over Marokko, die wel gevuld zijn met hotspots en fijne tips.

De eerste vijf dagen verbleven wij in een super luxe en fijn hotel. Toen ik op ”reserveer” drukte dacht ik nog even: ”doen we dit echt?”. Ja dit doen we echt. Het mag. Punt. Uiteraard betaalden wij niet het normale tarief van zo’n 350 tot 600 euro per nacht, we hadden een goede dagdeal te pakken op zo’n hotelsite die we allemaal kennen. In het kader van transparantie en ook vanwege het feit dat ik er een schijthekel aan heb als bloggers geheimzinnig doen over dealtjes met hotels/bedrijven en over wat ze voor iets hebben betaald, kan ik jullie vertellen dat het ons 165 euro per nacht heeft gekost. Freakin veel geld inderdaad, maar het was echt elke euro waard en we hebben er geen seconde spijt van gehad. We wisten van te voren dat we gewoon helemaal op non-actief wilden, dus dan is een prachtig kleinschalig hotel met een goed restaurant en een fantastisch zwembad, waar je in principe niet buiten hoeft te komen, wel héél fijn.

Dus lieve mensen: zoek je een hotel voor een romantische of rustige break in de zon zonder gedoe? Luxe, lekker eten en een kamer waar het elk moment van de dag hemels ruikt? Geen schreeuwende kinderen aan het zwembad, voornamelijk stelletjes, geen drukte om je heen maar wel op loopafstand (20 minuten) van het centrum? Dan zit je bij Dar Rhizlane helemaal goed. Het was vijf dagen lang ons thuis, ons domein en ik weet echt 100% zeker dat we nog eens terug zullen gaan. Ik zou je alleen wel op het hart willen drukken om niet de volle mep voor een kamer te betalen, want dat is wel héél veel.

Kwamen we helemaal niet uit het hotel? Jawel hoor. Maar het is op één hand te tellen. We gingen bijvoorbeeld eten in een Marokkaanse vistent waar ik eerder over schrijf. Aanrader, dus check vooral die eerdere blogpost.

Voor de laatste twee nachten hadden we nog geen hotel geboekt. Het idee was om nog twee nachten in de medina (het oude centrum) te slapen om nog een beetje te kunnen shoppen en om hotelkosten te besparen. Op dag 4 bedachten we dat we eigenlijk veel liever nog twee nachtjes in dit paradijsje wilden blijven, dus na lang wikken en wegen ”zullen we wel, zullen we niet…” besloten we bij de receptie te informeren naar een verlenging. Dikke vette pech, het hele hotel zat volgeboekt, dus de beslissing werd voor ons gemaakt.

Zo kwam het dus dat ik binnen 5 minuten scrollen op booking.com met een aangegeven maximale prijs van 100 euro een riad boekte voor twee nachten. Een riad waar ik vrijwel niks anders over wist dan dat de locatie perfect was en het cijfer gemiddeld een 9,3. Kan niet fout gaan toch? Nou dat ging het ook niet, want het hotel was werkelijk prachtig, maar onze kamer iets minder. Blijkbaar heeft het hotel 5 droomkamers, picture perfect met alles erop en eraan en één kamer die nogal klein is en daarom een 1,40 bed bevat. Die kamer hadden wij dus. Maar he, voor 80 euro in zo’n mooi hotel, met een heerlijke badkamer en toch een klein stoeltje om op te zitten. Dan maakt het eigenlijk ook niet zoveel uit dat je verplicht lepeltje lepeltje moet liggen. Ik zou dit hotel dus nog steeds aanbevelen. Voornamelijk vanwege de ligging (kan haast niet beter), het meest vriendelijke personeel dat ik ooit meemaakte, het lekkere ontbijt en de prachtige aankleding. Voor een andere riad tip, check deze blogpost.

En wat doe je als je twee dagen in de medina van Marrakech veblijft? Juist, shoppen. Dat kan hier namelijk echt heel goed. We kochten een prachtig tapijt voor ons nieuwe huis, dwaalden uren door de souks, lunchten op dakterrassen en bezochten een fototentoonstelling over het leven van de straatartiesten en verkopers. Alle andere bezienswaardigheden hadden we de vorige keer al van ons lijstje gevinkt. Alleen aan La maison de la photographie brachten we een tweede bezoek. Een echte aanrader, je leest er hier meer over.

 photo IMG_1549_zpsetx5fheg.jpg

Wat verder de moeite waard is?

Atay Cafe, voor budget lunch op een fijn dakterras, midden tussen de souks. Gezellig, niet te veel poepas. Fijne break tussen het shoppen door. Je kan hier ook terecht voor alleen een drankje.

Nog een tip is om veel foto’s maken. Marrakech is namelijk zo ontzettend fotogeniek. Bij thuiskomst een paar foto’s groot laten afdrukken en je hebt iets aan de muur waar een ander flink geld voor zou betalen.

Tot slot een een leuke restauranttip, namelijk Nomad. Een hip restaurant waar je zowel kan lunchen als dineren en waar je zowel binnen als buiten op het dakterras kan zitten. De mooiste zonsondergang, heerlijk eten, leuke inrichting, vlot personeel en alles tegen een redelijke prijs. Hoofdgerechten kosten tussen de 90 en 16o dirham, dus ongeveer gelijk aan een gemiddeld Nederlands restaurant. Bereid je wel voor op veel Nederlanders en Fransen, hippe lui en een lange wachttijd. Oplossing: reserveren. Hebben wij twee keer gedaan. Ja echt, twee keer naar hetzelfde restaurant. Lekker Hollands 😉

Samengevat: een heerlijke week, vol zon, slaap, eten, liters wijn (ik heb de schade goed ingehaald!) en even helemaal niks. Hopelijk was dit reisverslag voor jullie de moeite waard. Ik heb geprobeerd er weer een oude vertrouwde blogpost van te maken. Hope you enjoyed it! Tot snel!

Klik hier voor alle eerdere Marokko/Marrakech blogposts.

20 reacties op “Marrakech 2016

  1. Wat een fijne foto’s. Ik ben een aantal jaar geleden ook naar Marrakech geweest, wat een andere wereld vond ik het. Maar het staat wel echt op mijn lijstje om nog een keer te bezoeken, fotogeniek is de plaats inderdaad.

  2. Wauw, wat een heerlijke post! Ik reageer nooit, maar lees altijd met veel plezier je blogs. Je foto’s, je manier van schrijven, je eerlijkheid: het maakt jouw blog tot één van de mooiste en meest inspirerende. Fijn om te lezen dat jullie daar tot rust zijn gekomen en om te zien dat je weer lekker aan het schrijven bent. Geniet nog even flink na van jullie vakantie, dan bedenk ik intussen wanneer ik naar Marrakech kan!

  3. Dit ziet er allemaal grandioos uit en het klinkt ook echt fantastisch. Marrakech staat nog steeds op mijn lijst om ooit naartoe te gaan, dus ik bookmark je effe.

  4. Ziet er allemaal super uit Jolien! Binnenkort willen we misschien ook naar Marrakech dus wil me vast al wat verdiepen in hotels daar maar hoe heet het tweede hotel waar je bent geweest zie lk nl nergens staan?

  5. Wauw wat een prachtige stad! Staat zeker nog op mijn lijstje om te bezoeken! Je hebt ook prachtige foto’s gemaakt. Fijn dat jullie het daar zo naar jullie zin hebben gehad. 😀

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *