TRAVEL: BANGKOK

Het was even stil op yourlifestyleguide. Waarom? Vanwege een geweldige reis naar Thailand. Anders dan andere jaren en tijdens vorige reizen, besloot ik mijn laptop thuis te laten. Vandaag een uitgebreid verslag van een bezoek aan een van mijn favo steden: Bangkok!

Hoeveel mensen maken wel eens een overstap in Bangkok op weg naar een andere geweldige vakantiebestemming? Slechts een handje vol kiest er voor om ook echt een paar nachten in de stad te blijven. Het liefst vliegen we zo snel mogelijk verder naar dat ene mooie eiland. Maar wie de moeite neemt om een paar dagen in Bangkok te blijven hangen zal ervaren dat de smog, het drukke verkeer en al die mensen na een paar uur vergeten zijn.

Het aantal keer dat ik in Bangkok ben geweest is niet meer op een hand te tellen. Ik ben echt een beetje van die stad gaan houden en zou er makkelijk kunnen wonen. Wel ben ik me er van bewust dat dit niet voor iedereen geldt. Ik ken een heleboel mensen die Bangkok een vieze stad vinden en er niet graag zijn. Wel of niet gaan? Ik zou het zeker doen. Ervaar het zelf. Ga, geniet, proef, ervaar en dan kan je pas bedenken of Bangkok iets voor jou is of niet. Ondertussen helpt deze blogpost je wellicht om een beter beeld van de stad te krijgen.

Taxi
We beginnen onze trip op het overvolle vliegveld van Bangkok. Als we naar buiten stappen slaat de hitte ons om de oren.  Zorg dat je van te voren een routebeschrijving (liefst in Thai!) naar je hotel hebt uitgeprint aangezien de meeste taxichauffeurs slecht Engels spreken en op de een of andere gekke manier bijna nooit weten waar een bepaalde straat ligt. Als je beneden in de rij staat voor een taxi (de reguliere taxi’s zijn geel met groen of roze), vraag dan om een normale auto en niet om een hoog/groot model. Dit scheelt namelijk erg in tarief. Het klopt dat je een toeslag van 50 bath moet betalen voor het verlaten van het vliegveld en het klopt ook dat je onderweg tol moet betalen en dat de chauffeur je vraagt dat aan hem te geven. Afhankelijk van waar je naartoe gaat in Bangkok kost een rit je tussen de 450 en 7oo bath exclusief tol.

Hotel – Villa Phra Sumen
Als je op reis gaat naar Thailand breng je vaak de eerste dagen en de laatste dagen door in Bangkok. Wij kiezen er altijd voor om de eerste dagen in het oude gedeelte van Bangkok te verblijven en de laatste dagen in het nieuwe gedeelte. Waarom? Eerst dompel ik me het liefst onder in alles wat Thais is. Thais eten, traditionele hotels en Thaise wijken. Aan het einde van de reis lust ik ook best wel een hamburger of pizza en vind ik het leuk om nog even goed te winkelen. Dit kan ik het nieuwe gedeelte. Het lijkt wel een compleet andere wereld dan de andere kant van Bangkok. Ik vind het leuk om deze twee uitersten allebei te ervaren.

Normaal slapen wij in het oude gedeelte van Bangkok in het Baan Dinso Hostel, en oud Thais huis van hout, compleet gerenoveerd en in een koloniale stijl ingericht in een achteraf steegje. Even schrikken als je de steeg ziet, maar zodra je de poort van dit verstopte paradijsje doorstapt en de vriendelijke staf je welkom heet, weet je dat je goed zit. Het hostel telt 9 kamers, de goedkopere met gedeelde douche en toilet. Geloof ons, we zagen zelden gedeelde faciliteiten die zo netjes waren. Deel je liever niet, dan zijn er ook kamers met een eigen badkamer. Boek er eentje op de bovenste verdieping, daar heb je het meeste privacy!

Deze keer kiezen we echter voor een nieuw hotel. Als we bij Villa Phra Sumen aankomen weet ik dat we goed hebben gekozen. Goede locatie, ontzettend vriendelijk personeel en in een heel leuk gedeelte van Bangkok (je wandelt achter je hotel door traditionele Thaise straten waar je weinig toeristen ziet). Het hotel ademt nog steeds de Thaise sfeer die ik zoek, maar heeft wel iets meer privacy en ruimte dan Baan Dinso. Ja, hier gaan wij ons de komende dagen wel vermaken.

Te doen in Bangkok
Fietsen
Naast de voor de hand liggende bezienswaardigheden als het Grand Palace en de overvolle toeristenstraat Kao San Road wilden wij  de eerste keer in Bangkok ook eens wat anders. We maakten destijds, hoe Nederlands, een fietstocht door onontdekt Bangkok (met Co van Kessel tours). Met een groepje andere toeristen en twee gidsen fietsten we vier uur lang dwars door China Town, over marktjes, langs kanalen en tempels, door groene zones (ja die hebben ze in Bangkok!) en we legden zelfs een stuk per longtailboat af. Wat een geweldige ervaring was dit! Zeker doen!

Jim Thompsons House
We wilden het  bijna overslaan, want tjah, Jim Thompsons House staat in zo’n beetje elke reisgids en we willen natuurlijk niet zijn waar alle toeristen zijn. Gelukkig deden we dat niet en brachten een bezoek aan deze geweldige plek! Midden in het drukke Bangkok vind je een oase van rust op dit landgoed van Jim Thompson, de man die de zijde industrie van Bangkok in de jaren 50 weer nieuw leven in blies. Jim Thompson was een groot verzamelaar van Aziatische kunst. Hij bouwde in zijn jaren in Thailand een prachtige collectie op van (boeddhistische) kunst uit Thailand maar ook uit landen als Birma, Cambodja en Laos. In 1958 begon hij met de bouw van een nieuw huis om zijn kunstcollectie te presenteren. Het huis werd gevormd uit delen van zes antieke Thaise huizen. Lang heeft Jim Thompson niet van zijn huis en kunst kunnen genieten. Hij verdween in 1967 tijdens een wandeling in de jungle van Maleisië.Shopping Time
Je mag shoppen NIET overslaan als je in Bangkok bent. Het is zoveel goedkoper dan in Nederland, you can’t even imagine! We bezochten tijdens een eerder bezoek in Bangkok al de Chatuchak weekendmarket, een begrip onder de lokale bevolking. Je koopt er werkelijk alles, van paraplu tot puppy. De grap is dat je alle souvenirs hier voor minder dan de helft kunt kopen omdat de shopeigenaren hier hun koopwaar inslaan. Alles wat nep is koop je in de shoppingmal MBK. Van Nikes tot aan Birkin bags en totaal niet te onderscheiden van echt. Zelfs make-up van Chanel en alle bekende parfums zijn voor een spotprijs te koop. Siam Sqaure is een belevenis die je niet mag missen. Werkelijk elke designer heeft een winkel in deze gigantische shoppingmail. Ook vind je er bowlingbanen, bioscopen en heeeeeel veel restaurants. Zelf gaan wij altijd een keer naar de bios als we in Bangkok zijn. Ze hebben er namelijk speciale VIP bioscopen en zalen waarin de stoelen meer op bedden lijken dan op stoelen. Grappig detail: voordat een film begint staat iedereen op om met gevouwen handen naar een filmpje over de koning te kijken. Ja, dus ook jij 😉
Eten en drinken
Eten doe je veel in Bangkok. Zoooo ontzettend veel leuke en goede restaurantjes en koffiebarretjes in Bangkok. Kiezen is moeilijk. Voor jullie een aantal van mijn favorieten op een rijtje:

Lunchen bij Inn a Day. Niet het aller goedkoopste plekje (maar nog steeds goed te betalen hoor!), wel ontzettend lekker. Inn a Day heeft ook hotelkamers en is met zijn industriele inrichting origineel in de wijk waarin het zich bevindt. Leuk om er met de boot naartoe toe gaan. Als je de kaart van Bangkok bekijkt zie je langs het water bij welke pier het in de buurt ligt. Een kaartje voor de boot kost 15 bath. Laat je niet verleiden om op de toeristische boot te stappen, dat is duurder en veel minder leuk!

Koffie bij Dialogue Coffee & Gallery. Een lief tentje met goede koffie en heerlijke ice tea. Ze hebben ook een kleine lunchkaart. Deze koffiebar bevindt zich vrijwel naast Villa Phra Sumen.

Cocktails drinken of een lekkere pizza eten in het moderne gedeelte van Bangkok doe je bij Oskar. Goede sfeer, leuke inrichting en altijd vol. Niet goedkoop, maar ook niet duur. Prijzen die je in Nederland ook zou betalen.

Uiteraard wil je ook een cocktail drinken op een roof top bar, zoals iedereen die Bangkok bezoekt. Ik heb een hele goede tip voor je om de plekken te vermijden waar je compleet leegloopt omdat een biertje 15 euro kost. Above Eleven in een roof top bar met goed uitzicht, een geweldige sfeer en nog te betalen ook. Ja, het is duur. En ja, je moet rekenen op een tientje voor een cocktail, maar het is echt de moeite waard. Dit is de enige roof top bar waar mannen met een korte broek mogen komen (let op, wel dichte schoenen en bedekte schouders). De sfeer is super relaxed en niet zo stijf als bij andere barren. Het is even zoeken voordat je de geheime lift gevonden hebt en je moet zeker reserveren (kan online), maar het is echt de moeite waard. Wij hebben er de hele avond gegeten (sushi!!) en cocktails gedronken en waren ongeveer 100 euro kwijt. Voor een speciale avond zeker de moeite waard!

Tot slot
Verlaat de gebaande paden en wandel vooral (overdag!) door alle kleine straatjes en over lokale marktjes. Dit, in combinatie met een modern gedeelte waar je van alle gemakken bent voorzien, maakt Bangkok voor mij zo’n gave en dynamische stad. De verschillen zijn groot, maar dat is juist zo speciaal om te ervaren.
Hebben jullie zelf Bangkoktips of vragen? Laat dan vooral een reactie achter, dan kunnen we elkaar helpen!

30 reacties op “TRAVEL: BANGKOK

 1. Aaaah wat een heerlijke blogpost dit! Fijn dat je het zo leuk hebt gehad en leuk dat je echt een paar dagen in Bangkok bent gebleven.! Die Co van Kessel Tour wil ik echt nog een keer doen, hoor ik veel positieve verhalen over. Heb een tijd geleden een paar maanden door Thailand gereist en ben toen ook een tijdje verbleven in Bangkok en vond de stad ook zo leuk en fijn. Ik verbleef wel op de Khoasan road (zou ik nu denk ik niet meer doen ;-)) en dat is ook wel echt een backpack straat die je gezien moet hebben. Ik heb daar de gezelligste avondjes meegemaakt, waar iedereen aan t einde van de avond op straat stond te dansen. En natuurlijk de karretjes met eten. Aan het begin van de reis was ik nog wat huiverig, maar vaak eet je zulke lekkere pad thai op straat. En je hebt trouwens een winkelcentrum (volgens mij de MBK) en die heeft echt een immense toffe sieradenafdeling bovenin. 🙂

 2. Gaaf hoor! Ik vind naar de steden gaan sowieso gaaf altijd om cultuur te snuiven en niet alleen backpackers tegen het lijf te lopen ;). Ben nog nooit in Thailand geweest… Misschien toch maar eens doen!

 3. Wat Fran zegt: wat een heerlijke post! Azië trekt mij om de een of andere reden nooit zo qua reisbestemmingen maar door dit soort blog posts krijg ik acuut zin om het wel op mijn kalender te zetten!

 4. Oh wauw Jolien, wat een fantastische blogpost weer. Ik bezocht Bangkok drie jaar geleden tijdens mijn reis door Thailand en herken precies je tip om bij aankomst naar oud Bangkok te gaan en de laatste dagen in nieuw Bangkok te verblijven. Hoewel ik voor nieuw Bangkok niet meer dan twee/drie dagen zou willen adviseren, omdat je vervolgens toch het vliegtuig in hupst naar NL. Ja, als ik eraan terug denk, jouw foto’s zie, dan kan zou ik zo weer terug willen. De vriendelijke bevolking, het goddelijke eten, banana Lassi’s, oh <3

 5. Wauw, wat een uitgebreide post! Ik hoor van veel mensen dat je Bangkok echt moet leren kennen. Ik kan het me wel een beetje voorstellen, het is er zo enorm druk en chaotisch! Het is gewoon zonde om het over te slaan, maar het is wel goed om te weten wat je kunt verwachten. Dan kan het alleen maar meevallen toch?! Goede tips van die rooftopbar en 100 euro voor Thaise begrippen… Wauw!

 6. Mooie post, en zoooo herkenbaar! Fietsen met Co, lekke eten… Ik vind Bangkok echt een heerlijke stad. Lekker druk, maar ook wel weer te doen op de een of andere manier. Zou graag nog eens terug gaan, maar deze zomer eerst Maleisië en Indonesië ontdekken :). Misschien volgend jaar…

 7. Wauw, wat een geweldig artikel! Bangkok lijkt me heel gaaf maar denk dat het wel handig is om een beetje te weten wat je doet (ook om niet opgelicht te worden als toerist en zo). Fijne tips geef je daarvoor!

 8. Die foto’s <3 Bangkok was de eerste echt verre stad die ik ontdekte. Ik vond het er heerlijk, kan niet wachten om een keer terug te gaan.

 9. Leuk! Ik hou ook echt van Bangkok en ben ook net terug.

  Ik heb de eerste nacht geslapen in een hostel op Soi Rambuttri, vlakbij Khao San Road. En de laatste 2 nachten in Chinatown in het Shanghai Mansion hotel. Echt een aanrader, die laatste. Een oase van rust in het hectische Chinatown.

  Leuk tentje om wat te eten/drinken op Soi Rambuttri: Madame Musur.

 10. Ooooh Bangkok! Zo’n geweldige stad, deel je mening compleet. Zou er ook zo kunnen wonen 🙂 Hopelijk mag ik er ook nog zo vaak naartoe als jij er bent geweest.

 11. Oooh man, wat een fijne plaatjes en reisverslag. Ik kreeg laatst ook de tip om naar Thailand (en dus Bangkok) te gaan. Het lijkt me ook echt wel mooi, dus ik zet hem op mijn veel te lange to go-list, haha. Zou je eigenlijk willen emigreren? Omdat je zegt dat je er makkelijk zou kunnen wonen.

  1. Ik zou wel voor een paar jaar in Thailand of een ander land willen wonen, maar niet voorgoed emigreren, daarvoor ben ik te gek op Nederland 😉

 12. Als ik het zo zie lijkt Thailand me fantastisch! Wel vreemd dat je in een koloniale villa hebt geslapen – Thailand is nooit gekoloniseerd geweest en daar zijn ze nogal trots op.

  1. Je hebt helemaal gelijk! Ik bedoelde in koloniale stijl, heb het aangepast! Thanks!

 13. Yes, een nieuwe blog! En ik kom daar zelf nu pas achter, oeps – ben ook niet zoveel online nu ik in Melbourne zit. Interessant dat de meningen zo verdeeld zijn over Bangkok. Ik zou het niet snel als bestemming kiezen denk ik (er zijn gewoon teveel plekken die ik nog wil zien, de een staat hoger op mijn lijstje dan de ander), maar wie weet!

 14. Heel fijn zo’n post met tips! Weet je toevallig ook nog een goed hotel in “nieuw” Bangkok, een beetje in de buurt van de leuke malls zoals MBK?

 15. Ah, wat herkenbaar! Ik ben niet zo van de grote steden, maar vreemd genoeg vond ik Bangkok echt geweldig! Wij sliepen toen ook in baan dinso, hele fijne plek. Mocht ik er nog eens heen gaan zal ik je andere tip in gedachte houden.. En het fietsen met co van Kessel vond ik ook echt super. Ahh nou heb ik zin in vakantie..

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *