HOTSPOT: 8 jaar in de Keuken van Floris

In de keuken van Floris

Eerder noemde ik dit restaurant al het beste restaurant van Rotterdam en dat vind ik nog steeds. In de Keuken van Floris is zo’n restaurant waarvoor mensen van ver buiten de stad een avondje naar Kralingen afreizen. Zo’n restaurant waar je echt een avondje uit bent en waar je nog heel erg lang met een blij gevoel aan terug kan denken.

Afgelopen zaterdag stapte ik rond 18:30 uur vol verwachting samen met mijn vriend het restaurant binnen. En oh boy, wat werden die verwachtingen aan alle kanten overtroffen. Kijk en geniet mee.

In de Keuken van Floris heeft niet voor niets deze naam gekregen. Een grote open keuken, waar chef Floris en zijn team 9 gangen voor je bereiden, met daar omheen tafeltjes. Mooi ingericht en er heerst een open en vriendelijke sfeer. Tijdens het eten wordt aan tafel verteld wat je gaat eten en Floris spoort zijn gasten aan om een kijkje te nemen in de keuken.

 photo keukenvanfloris_cacao_zps5edf242f.jpg

Ondanks de hoge kwaliteit van het eten en het feit dat het een restaurant is in de duurdere prijsklasse, is de sfeer ontspannen en laagdrempelig. Hier geen obers met handschoentjes, gefluister of stijf rechtop zitten, maar even opstaan als je benieuwd bent wat er in de keuken wordt gemaakt en kletsen met je buren. Dat laatste hoeft natuurlijk niet. Je kan hier ook heel fijn met z’n tweetjes eten. Maar de informele setting en het bijzondere eten (enthousiasme wil je delen!) zorgt ervoor dat je soms even een praatje maakt met de mensen naast je (shout out naar Betty, die naast me zat en de avond nog leuker maakte).

Eten bij Floris is een grote belevenis en staat garant voor een avond vol verrassingen. Je weet namelijk van te voren niet wat je krijgt. Geen menukaarten, maar 9 gangen (12 als je de amuse, ”spoon” en friandises meetelt) puur eten. Smaken, structuren kleuren en opmaak vormen samen een kunstwerkje, iedere gang opnieuw. Zo kregen we een uitgebreid gerecht waarbij alles van bloemkool was gemaakt, maar door de verschillende structuren (hard, zacht, knapperig, etc.) was het een spannend gerecht in plaats van eentonig zoals je misschien zou denken als je hoort dat een heel gerecht alleen bloemkool als basis heeft. Favoriet van vanavond was lam met gerookte knoflook, couscous met ras el hanout, gedroogde tomaat, artisjok, gepekelde komkommer, mintolie en geitenyoghurt. Ook heerlijk was de combinatie van rogvleugel, scheermes, zeekraal, lamsoor, quinoa, komkommer, dille en sap van komkommer. Maar eigenlijk was gewoon alles even lekker. En dat toetje mensen.. Rabarber, compôte en sorbet, crumble van eucalyptus, sinaasappel curd, vanille panna cotta en sorbet van witte chocolade en rozen…. Oke, en meer ga ik niet verklappen, want het is veel te leuk als het een verrassing blijft 😉

Wil je ook een keertje ontzettend goed uit eten in een gaaf restaurant waar je veel leert over eten en over bijpassende wijnen? Ga dan zeker naar Floris. Omdat In de Keuken van Floris dit jaar 8 jaar bestaat krijg je tot en met 1 augustus op woensdag, donderdag en vrijdag het wijnarrangement of een saparrangement (met bij elke gang eigen gemaakte sappen) gratis. Ik garandeer je: een perfecte, lekkere en mooie avond.

Enjoy!

In de Keuken van Floris
Honingerdijk 259 Rotterdam

Tel: 06 41886666

Copyright foto 7: Maarten Eshuis.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *