TRAVEL: USA road trip travel guide

Veel gevraagd en nu eindelijk online. Het eerste deel van de road trip travel guide. In dit deel vertel ik vooral over hoe je zo’n reis nou eigenlijk helemaal zelf regelt. Voorbereiding, kosten, tips en tricks. Het komt allemaal aan bod. In het tweede deel zal ik onze exacte route laten zien. Op welke plekken zijn we gestopt en waar hebben we overnacht. Dat deel is al in de maak, dus die zal niet lang meer op zich laten wachten.

Heb je altijd al een road trip in Amerika willen maken? Vandaag lees je, hoe je dat helemaal zelf regelt. Geen pakketreis, maar gewoon zoals jij dat wil. You, your car and the USA road. Enjoy!

Het begin
Al jaren droomde ik van een reis door Amerika. Een auto huren en gewoon gaan. Los Angeles, San Francisco en de mooie natuurparken stonden hoog op mijn verlanglijstje. Maar een road trip is duur. Amerika is duur. Bovendien maakte mijn leeftijd het er ook niet makkelijker op. Waarom je een road trip zou moeten maken? Omdat het een ultiem gevoel van vrijheid geeft. Omdat je continue het gevoel hebt dat je in een Amerikaanse film zit. Omdat je door een zelf georganiseerde roadtrip op plekken komt waar je met een pakketreis nooit zult komen.

Leeftijd
In Amerika ligt de grens voor het drinken van alcohol op 21 jaar. Dat houdt in dat je onder de 21 veel gezellige kroegen of mooie clubs niet inkomt. Nou heeft dat me nooit echt tegengehouden, want ik maak geen roadtrip om die hard te gaan feesten. Is dit voor jou wel een issue dan raad ik je aan om te wachten tot na je 21e. Wij werden heel vaak om ons paspoort gevraagd bij het bestellen van een biertje of het bezoeken van een kroeg en dat terwijl we toch allebei ruim de 25 zijn gepasseerd.

Leeftijd speelt bij nog iets anders een hele belangrijke rol. Namelijk bij het huren van een auto. Wij hebben bewust gewacht met deze road trip, omdat je onder de 25 per dag een dikke toeslag moet betalen voor het huren van een auto. Je komt er bij geen enkele huurmaatschappij onder uit en de bedragen kunnen flink oplopen. Wil je toch gaan terwijl je nog geen 25 bent, verdiep je dan heel goed in de verschillende tarieven en regels van verhuurmaatschappijen.

Autohuur
Het huren van een auto hebben wij vanuit Nederland gedaan en dat zou ik ook zeker aanraden, vooral als je in het hoogseizoen reist. Wij hebben onze auto gehuurd via Rental Cars. Het idee achter deze site is dat je in principe het laagste tarief betaalt, maar dat je pas na het boeken te horen krijgt via welk verhuurbedrijf je auto wordt geleverd. Bij ons was dat Dollar.

Een tip is om niet voor de allergoedkoopste klasse te kiezen. Dit klinkt verleidelijk, maar als je drie tot vier weken gaat reizen dan is je auto je huisje. Al je spullen moeten er in en je legt er hele lange afstanden mee af. Wij zouden uren achter elkaar gaan rijden en plekken bezoeken die ver van de bewoonde wereld liggen (denk aan Death Valley). We vonden het dus belangrijk een goede auto te hebben. Wij hebben telefonisch geboekt, zodat we nog beter advies konden krijgen over de prijsverschillen en de auto’s. Ook hebben we voor een extra pakket gekozen. Dit bevat een volle tank benzine bij aankomst (je mag de auto leeg inleveren), een tweede bestuurder en alle extra verzekeringen. Ik zou nooit een auto huren zonder dat extra pakket. Wij hebben voor drie weken uiteindelijk 900 euro betaald.

Bij aankomst op het vliegveld stap je in de transferbus van de maatschappij waar jij de auto hebt gehuurd. Die brengt je naar de plek waar alle auto’s staan. Je checkt in (we hebben 1,5 uur in de rij gestaan, dus be prepared!!), doorloopt het hele riedeltje waarin ze je allerlei extra dingen willen verkopen (welcome to America) en krijgt papieren mee. De auto’s staan opgedeeld in prijsklasse en je mag dan zelf een auto kiezen in de door jou betaalde klasse. Leuk joh, mijn vriend was als een kind in een snoepwinkel.

Tip: kies voor een Amerikaans merk. Een auto waarin veel Amerikanen rijden. Mocht er iets kapot gaan onderweg dan hebben meer mensen verstand van je auto en de onderdelen zijn goedkoper dan voor auto’s van Europees merk. Wij kozen voor een grote glimmende Dodge. Een merk waarin half Amerika rijdt.

Navigatie
Huur geen navigatie bij je auto. Dit kost vaak tussen de 20 en 50 dollar per dag. Rijd na het huren van je auto naar de dichtstbijzijnde Walmart en koop een TomTom of een Garmain. Je bent dan minder geld kwijt. Je kan ook van huis een TomTom meenemen, zorg dan dat je hem update met kaarten voor Amerika.

Ik ga jullie nu iets vertellen waarvoor ik me heel erg schaam….. Oke komt ie. Wij hadden online de voorraad van de Walmart dicht bij onze verblijfplaats gecheckt. Genoeg op voorraad. Een dag later kwamen we daar. Alles op. Gewoon alles. Hele rek geplunderd. Er hing nog 1 TomTom en dat was blijkbaar een bijzondere van 350 dollar. Een verkoopster kwam naar ons toe en merkte onze teleurstelling. Ze vertelde dat er de afgelopen dagen ontzettend veel toertisten navigatiesysteem hadden gekocht. ”Maar hoe lang blijven jullie eigenlijk? Ik heb dit niet gezegd hoor, maar in Amerika mag je alles binnen een bepaalde tijd terugbrengen, ookal is het gebruikt. Met elektronica is dat twee weken. Maar ik heb niks gezegd hoor!” Knipoog. Okeeeeee….? Probleem opgelost. Wij dat ding van 350 dollar afgerekend onder het mom van: over twee weken ruilen we hem wel voor een goedkopere. En dat deden we. Maar dat ging zo makkelijk, dat we aan het eind van onze reis, toen we langs een Walmart reden elkaar aankeken, dat goedkopere ding ook hebben teruggebracht. Erg he… HOE Nederlands kan je zijn. Please pest me er niet mee. Ik schaam me diep.

Motels & Kamperen
Wij hebben deze reis echt allerlei slaapplekken gezien. Deels sliepen we bij mensen thuis via Wimdu of bij vrienden die we tijdens eerdere reizen hadden ontmoet. Daarnaast kozen we voor de goedkoopste oplossingen, namelijk motels en kamperen. Alleen in Las Vegas, onze laatste bestemming, hebben we flink uitgepakt met een luxe hotel.

Motels uitkiezen vond ik nog een hele opgave. Ik gebruikte Tripadvisor om te checken of de bedden een beetje schoon waren en of het niet onveilig was. In het hoogseizoen betaal je zelfs voor een crappy motel langs de weg vaak al bijna 100 dollar.

Ons doel was om van te voren niet te veel vast te leggen. Gewoon naar een camping rijden en ons tentje neerzetten. Maar omdat wij in het hoogseizoen zouden reizen checkte ik online toch hoe dat zat met beschikbaarheid. Thank god dat ik dat heb gedaan, want bijna alle campings waren toen (ongeveer 1,5 maand voor vertrek) al volgeboekt. We waren dus genoodzaakt om toch onze route vast te leggen en alvast campings te boeken. Dit heeft gelukkig heel goed uitgepakt, omdat ik tot in het kleinste detail het aantal kilometers en de reistijd tussen de verschillende bestemmingen heb bekeken.

Een campingplaats boek je via Reserve America. Deze site is super handig. Je kan op kaart zoeken en het geeft precies aan welke faciliteiten er op de camping zijn. Ook vertellen ze je of je uberhaupt kan reserveren of dat het een camping betreft waar je gewoon op hoop van zegen naartoe moet gaan. Via Yelp.com checkte ik de reviews van de campings, ideaal.

Zo kwam ik bijvoorbeeld op het spoor van een zeer kleinschalige camping waar je niet kan reserveren. Deze camping is door zijn ligging op een rots, met uitzicht op zee zo bijzonder dat mensen vaak al om 6:00 ‘s ochtends met hun auto voor gaan staan, in de hoop dat er mensen zullen vertrekken. Ik wilde de gok wagen, maar had voor de zekerheid nog drie campings in de buurt opgezocht voor het geval we geen plek konden krijgen. De reis er naartoe duurde langer dan we hadden gedacht en de route was te mooi om snel doorheen te scheuren. Halverwege dachten we, fuck it, we gaan het toch niet meer halen. We deden rustig aan, maakten een paar keer een stop, schoten prachtige foto’s, zagen zeehonden en een walvis inΒ  het wild en kwamen tegen 11:00 aan bij de camping. Niks gelogen. Nog nooit zo’n mooie plek gezien. We stopten en liepen de camping op. Er stond een groot bord: FULL en de campingbaas moest lachen. Dat wij echt dachten om 11:00 nog een plek te krijgen vond hij zeer vermakelijk. Ik raakte aan de klets met een Amerikaanse familie, die heel toevallig net een rondreis hadden gemaakt door Europa en ook in Nederland waren geweest. Al kletsend zag ik vanuit mijn ooghoeken op een van de campingplaatsen een tentje opgaan. Een meisje stapte er uit in slaapoutfit en aan haar hoofd te zien werd ze net wakker. Wacht eens even? De meeste mensen slapen hier maar 1 nachtje en gaan dan weer door met het rijden van de mooie route. Vaak al heel erg vroeg. Niemand blijft tot 11:00 in bed liggen. Dit meisje dus wel. Ik ging het vragen en ja hoor, ze zouden zo vertrekken. We hadden een plek!! Toen moest de campingbaas nog harder lachen. Hij vond ons maar geluksvogels. Ik heb nog nooit op zo’n bijzondere plek geslapen. Dat is ‘s nachts, toen ik naar het toilet moest, bijna werd aangevallen door een reusachtige wasbeer maakte het plaatje helemaal compleet. Hieronder een foto van die camping.

De tent
Een tent koop je bij Walmart. Evenals luchtbedden en goedkope kussens. Lakens hadden we van huis meegenomen, maar uiteindelijk was dit toch te koud, zelfs in de zomer. We sliepen daarom vaak met een trui aan. Je kan thuis al op de site van Walmart kijken welke tent je zou willen en wat je uit wil geven. Naast een tent kochten wij ook een campinglamp en een hele goedkope koelbox, voor in de auto. In de meeste motels staan ijsmachines en langs de weg kan je ook zakken ijs kopen. Zo hadden we altijd gekoeld drinken en eten bij ons. Yoghurt en beleg voor het ontbijt, eten voor op de BBQ, alles ging in die box. Ideaal.

Tip: koop een tent die je in 3 minuten in elkaar hebt gezet. Zo’n tent die gewoon helemaal inklapbaar en uitschuifbaar is en waar je niet bijna door in een relatiebreuk raakt πŸ˜‰ Wij hebben deze tent gekocht en we vonden hem echt ideaal. Jammer dat we hem in Amerika moesten achterlaten… πŸ™

Beren
Veel campings liggen in een natuurpark en in Amerika zijn veel beren in die natuurparken. Op je campingplaats staat dan ook een grote metalen kist met vergrendeling, waar al je eten en ruikende cosmetica in moet. Een boterham in je auto onder een stoel kan er al voor zorgen dat beren ‘s nachts proberen je auto open te breken. Zorg er dus echt voor dat er niks in te tent ligt! Tijdens onze allerlaatste campingnacht hadden wij bezoek van drie grote beren. Op ons plekje, bij onze tent bij onze metalen kist. We hadden de avond ervoor de BBQ gebruikt en voor ons gevoel goed opgeruimd. Blijkbaar niet. Die beren hebben ervoor gezorgd dat we als versteend tegen elkaar aanlagen, serieus denkend dat we misschien wel dood zouden gaan. Volgens mij ben ik nog nooit zo bang geweest. Tegen de ochtend waren wij het gesprek van de dag. De hele camping had het over de beren bij onze tent (want door veel mensen gezien) en de Ranger gaf ons complimentjes omdat we zo rustig waren gebleven. Rustig? We waren gewoon lamgeslagen haha! De foto hieronder laat de plek des onheils zien πŸ˜‰

Telefoon
Let op. Op veel plekken, vooral in de natuurparken, heb je helemaal geen mobiele ontvangst. Bellen kan via een pay phone. Grappig detail is dat ik midden in Yosimete Park bij een pay phone tegen acteur Bas Muijs aanliep.

What about he money?
Een road trip in Amerika is duur. Heel duur. Wij zijn maximaal 1 keer per dag uit eten geweest, dus lunch of diner in een restaurant. Soms drie dagen achter elkaar niet, soms drie dagen achter elkaar wel. We hebben m.u.v Las Vegas in goedkope tot middenklasse restaurants gegeten en snackten vaak iets langs de weg. Boodschappen zijn duur. Het beste kan je naar Trader Joe’s, die vond ik voor het aanbod wat ze hadden nog een beetje betaalbaar. Fruit, groenten, my god, dat is wel andere koek dan in Nederland. Als we ‘s middags uitgebreid gingen lunchen kreeg ik dat bijna nooit helemaal op. In Amerika neemt bijna iedereen restjes in een doggybag mee naar huis. Bij ons ging het ook vaak mee en dan aten we het onderweg of op de camping als avondeten.

Voor een motel of hotelovernachting zou ik gemiddeld 100 dollar rekenen. Een camping kost gemiddeld 18 dollar. Het huren van de auto was bijna 1000 euro en daar kwam de benzine nog overheen. Toegangskaarten voor National Parken zijn niet goedkoop, evenals andere ”uitjes”. Denk aan toegang tot het Getty museum en een tour door de filmstudio’s a 50 dollar p.p.. Vliegtickets waren 1200 euro pp en de helikoptervlucht boven de Grand Canyon kostte 150 euro p.p.

Uiteindelijk waren wij voor drie weken bijna 4000 euro p.p kwijt. Je moet dus echt heel goed sparen voor zo’n reis. Wij hadden gedacht minder kwijt te zullen zijn. Vooral omdat we niet tot weinig hebben geshopt, vaak zelf boodschappen hebben gedaan, geen dure hotels hebben genomen etc. Maar eenmaal thuis bleken we toch echt op bijna 4000 euro te zitten. 10 dollar hier, 10 dollar daar en dat drie weken lang. Dat tikt toch aan. Het feit dat we in het hoogseizoen hebben gereisd speelde hier een hele grote rol in.

Deze reis was zo ontzettend gaaf en bijzonder dat ik er nog steeds van aan het nagenieten ben. Anders dan andere jaren weet ik nog helemaal niet waar ik deze zomer naartoe wil, want ik zit nog met mijn hoofd in Amerika. Als ik het geld over had, zou ik zo nog een keer gaan. Hopelijk is zo’n reis ook ooit voor jullie weggelegd. Ik geef je als tip om net als ik elke maand een klein bedrag opzij te zetten en uiteindelijk zal die reis er dan komen!!

Ik hoop dat ik iedereen die een soortgelijke trip wil gaan maken heb geholpen en dat ie ook leuk was om te lezen als je een dergelijke reis niet in de planning hebt staan. Als je vragen hebt, laat ze dan vooral hieronder achter, ik zal ze allemaal beantwoorden!

Binnenkort deel twee, met de exacte route die we hebben afgelegd!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *