Aaaaah, ik heb vorige week ZO lekker gegeten bij Nina. Als ik ergens gek op ben zijn het asperges en ze maakte me dan ook heel blij met een aspergesoep en verse asperges op klassieke wijze.
Aspergesoep met wilde rucola
– 10 asperges
– handje rucola
– 700 ml kippenbouillon
– flinke scheut magere kookroom
– een kleine aardappel in blokjes
– peper
Snijd de laatste 1,5 cm van de asperges af (dit is te hard om te eten). Schil de asperges goed met een fijnschiller. Snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 2 cm en houd de kopjes apart.
Kook de schillen en de uiteindes 30 min in de kippenbouillon. Giet het water af en vang het op, de schillen en uiteindes kan je nu weggooien. Bak ondertussen de aardappelblokjes in een beetje boter. Doe nu de aspergestukjes en de aardappel in de bouillon en kook ongeveer 15 min met de deksel op de pan. Voeg een flinke scheut kookroom en de rucola toe en laat enkele minuten meekoken.
Kook ondertussen in een apart pannetje de kopjes in een beetje water met zout gaar. Pureer de soep met een staafmixer en serveer met de aspergekopjes.
Asperges
Reken op ongeveer 5 dikke asperges per persoon. Snijd de laatste 1,5 cm van de asperges en schil ze. Kook ze in ongeveer 15 minuten in zout water gaar (in een grote pan!) Hak een bosje peterselie, 50g gekookte ham en een gekookt eitje persoon fijn.
Voor een lekker sausje: meng yoghurt en mayo in gelijke delen samen met gehakte peterselie
Serveer op een groot wit bord de asperges met het sausje en de gehakte ham, ei en peterselie er bovenop.
Dit gerecht kan je ook eten met een gekookt aardappeltje erbij en uiteraard kan je ons sausje vervangen door een klassiek botersausje.
Wijntip: pinot gris of een andere lekkere Elzas wijn.
Booooon appetit!