FOOD: zelf curry maken photo IMG_7037_zps55df170f.jpg

 photo IMG_7020_zpsa1d5f93e.jpg

Beetje kokosmelk, wat groente en currypasta uit een zakje of potje en je hebt binnen no time een curry op tafel. Maar wat als je nou helemaal zelf je curry wil maken? Naar eigen smaak, met de kruiden die jij lekker vindt?

Even oefenen, maar dan heb je ook wat!

Ga naar de toko of Appie en koop daar een hele voorraad kruiden. Toko is goedkoper, maar bij de appie hebben ze ook veel.

Dit mag niet in je kast ontbreken:
– Garnalenpasta (toko). Niet aan ruiken overigens… Gewoon niet doen 😉
– Vissaus
– Sambal
– Gemalen koriander (ketoembar)
– Komijnzaad
– Kerriepoeder
– Laos
– Chilipoeder
– Kaneel
– Steranijs
– Suiker of honing
– Citroengras. Dit koop je gewoon in een potje bij de Appie

Verder zijn de volgende dingen onmisbaar:
– Knoflook
– Chilipeper
– Limoenbladeren (toko)
– Eventueel limoen
– Kokosmelk

Ook lekker:
Een biertje uit Thailand, Cambodja of Vietnam. Te koop bij de betere Toko, voor ongeveer een euro per flesje.

Je maakt zelf een currypasta door een eetlepel (niet meer!) garnalenpasta in een kom te doen en dit te mengen met veel citroengras (ik doe wel een eetlepel of 5) en theelepeltjes van verschillende kruiden. Zuinig zijn met kaneel, steranijs en chilipoeder en heel ruim met kerriepoeder en koriander (meerdere theelepels).

Laat kokosmelk een beetje inkoken en doe daar je currypasta bij. Ook dit laat je een klein beetje inkoken en gooi je vervolgens bij je gebakken groenten in de pan. In dit geval was dat pompoen en aubergine. Een paar lepels kippenbouillon met stukken kip erbij (die je hebt laten trekken met laos, knoflook en een pepertje) en dan lekker met de deksel erop laten pruttelen.

Vervolgens begint het op smaak brengen. Doe er kruiden bij waarvan jij denkt dat het nog nodig is. Overheerst een bepaalde smaak? Neutraliseren kan met suiker of honing (niet te veel!!), een scheut kokosmelk of een blikje tomatenconcentraat.

Klinkt allemaal erg moeilijk en als je het voor de eerste keer doet is dat eigenlijk ook wel een beetje zo.. maaaaar… het resultaat mag er ook zeker zijn. Het is net of je even in Azie zit en je gasten zullen onder de indruk zijn!

 Eet smakelijk!!

Jullie ooit zelf curry gemaakt? Wat is de beste curry die je ooit gegeten hebt?

Dit recept is geinspireerd op een recept van Gordon Ramsay

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *