TRAVEL: Czech Republic – Day 1 Brno

 

 

Photobucket

Afgelopen weekend bezocht ik namens Czech Tourism Brno en Praag. Een georganiseerde perstrip met zes andere bloggers/journalisten, Tessa van Cherry Picker en Petra van Czech Tourism. Praag stond al een lange tijd hoog op mijn verlanglijstje, maar van Brno had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Ondanks de kou en sneeuw was het een zeer geslaagd weekend, ik heb ontzettend genoten!

Vrijdagochtend bracht mijn nichtje me naar Eindhoven, want ik moest al om 07:00 uur op het vliegveld zijn. Vanaf Eindhoven kan je heel erg goedkoop met Wizzair rechtstreeks naar veel gave Oost Europese steden vliegen waaronder Brno, Praag en Boedapest.

Na een korte vlucht werden we met de taxi naar ons hotel gebracht. WOW. Ik zal hier later een uitgebreide blogpost over maken, want dat is zeker de moeite waard. Na de incheck pakten we een taxi naar Villa Tugendhat, de hoofdreden van ons bezoek aan Brno. Deze perstrip stond namelijk compleet in het teken van design en architectuur.

Villa Tugendhat is ontworpen in 1930 door van der Rohe, voor een rijk Joods echtpaar en hun gezin. Voor die tijd was het huis extreem vooruitstrevend. Aan het begin van de tweede wereldoorlog moest het gezin vluchten en het bekende huis is tijden in handen geweest van de Duitsers en later de Russen. Nu is het huis weer helemaal hersteld en toegankelijk voor bezoekers en het is opgenomen op de werelderfgoed lijst van Unesco. Het was erg bijzonder om in dit huis rond te wandelen. Je voelt gewoon dat er zoveel is gebeurd. Nou ben ik sowieso vaak erg gevoelig een negatieve en positieve sfeer die ergens hangt, maar hier was het wel heel apart. De andere (voornamelijk) vrouwelijke bezoekers hadden hetzelfde gevoel. Ik heb direct het boek ”De glazen kamer” besteld. Volgens mijn moeder en een vriendin een echte aanrader. Jammer dat ik het niet voor mijn bezoek aan Villa Tugendhat heb gelezen.

Na Villa Tugendhat was het tijd voor een lunch in een van de vele design cafés die de stad Brno rijk is. Lunchen tussen de Kartel stoelen, hoe leuk is dat? De lunch werd gevolgd door een uitgebreide stadwandeling met gids, die ons op allerlei bijzondere gebouwen wees en het verhaal erachter vertelde. Ontzettend interessant en leerzaam.

‘S avonds aten we bij Avia Café, een oude bioscoop. Op het eerste gezicht niet bijzonder sfeervol, maar wel met heerlijk eten en met een echte Tsjechische vibe. Ik vond het geweldig!

Ja, Brno is leuk! Vooral Villa Tugenhat is erg bijzonder en in deze stad ervaar je het ”echte” Tjechië. Brno is heel goed te combineren met een trip naar Praag, aangezien het maar ongeveer 2,5 uur met de bus van elkaar ligt. De bussen zijn super luxe en hebben zelfs gratis wifi en in iedere stoel een eigen tv. Taxi’s zijn goedkoop en de tram kost al helemaal bijna niets evenals het eten en drankjes.

Stay tuned voor het verslag vanuit Praag!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *