KOKEN: Zelf gezonde appelchips maken!

Zelf gezonde appelchips maken

Chips is een echte guilty pleasure van mij. Met zakken tegelijk. Ik vind het ZO lekker. Echt, ik kan zo twee of drie zakken achter elkaar opeten. Daarom koop ik er ook altijd maar eentje 😉

Stel je even voor. Het is zondagmorgen 07:00 uur. Je ligt al een uur wakker en buiten is het koud en guur. Je besluit toch maar op te staan. Bij iedereen in de straat zijn de gordijnen nog dicht en jij zit met de kaarsjes aan lekker te snuffelen op kookblogs als je besluit appel chips te gaan maken.

Beetje koken, ondertussen foto’s maken. Lekker in je eentje bezig zijn. Het hele huis begint naar appel en kaneel te ruiken en jij hebt het koud. Kruipt onder een deken en besluit dat het tijd is om voor de eerste keer dit jaar de film The Holiday te gaan kijken.

Vriendlief wordt wakker van de heerlijk geur en komt naar beneden. ”Wat ben jij nou aan het doen!?”. Nou, gewoon? Lekker genieten van de opkomende herfst. ”Weet je wel wat voor een lekker weer het buiten is?!”. Euhm. Nee. Dat weet ik dus niet. De gordijnen zitten nog ik ik zit onder een deken en verheug me op sneeuw. Hij zwaait de gordijnen open en ik zie de strak blauwe lucht en het zonnetje. Ja hallo!!! Toen ik vanmorgen opstond was het slecht weer. ”Misschien omdat jij zo idioot was om op zondagmorgen om 07:00 op te staan…..”, zegt mijn vriend. Ok. Jij wint. Maar ik kom vandaag niet meer onder mijn deken vandaan.

1. Snijd een appel in flinter dunne stukjes. Hier kan je een aardappelschiller voor gebruiken, maar ook een kaasschaaf of een heel scherp, groot mes.

2. Doe water met een beetje kaneel en een schepje suiker in een kom en laat de appelpartjes 10-12 minuten weken. In plaats van water is het ook erg lekker om appelsap te gebruiken. Je hoeft dan geen schepje suiker toe te voegen.

3. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg de appelpartjes op het rek (zonder bakpapier)en zorg ervoor dat de stukjes elkaar niet overlappen.

4. Na ongeveer 15 minuten haal je het rek uit de oven en laat je de appel afkoelen. Ik draai de chips nu ook meestal een keertje om. Doe dit als de chips er al mooi van kleur uit ziet. Zorg dat de chips niet gaat verbranden of helemaal bruin wordt. 

5. Zet de chips terug in de (nog warme oven). Nu geef je ze de tijd om nog knapperiger te worden zonder dat de oven aan staat. De chips kan dan niet verbranden.

6. Lekker om bij het serveren nog een klein beetje bruine suiker over de chips te strooien. Hoeft niet! Ook lekker met een glas Gluhwijn in de winter. Tot slot, voor de mammies onder ons: stop wat chips in een leuk zakje en je hebt een gezonde en leuke verjaardagstraktatie!

Eet smakelijk!!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *