In de keuken bij Nina * Modern French Cooking *

Jaaa, we zijn we in de keuken van Nina! Wat heb ik weer heerlijk gegeten en wat zag het er weer mooi uit. Nina heeft me verwend met twee heerlijke gangen op de dag dat ik 8 jaar samen was met mijn vriend, die wederom ergens snachts pas thuis kwam van zijn werk. Ik voelde me helemaal niet zielig. Heb heerlijk gegeten en gekletst met Nien en nog een paar mooie plaatjes geschoten ook. Vooraf Witlofcappuccino en als hoofdgerecht een Salade Niçoise met zelfgemaakte ansjovis mayonaise en crostini’s. Ook proberen? Klik verder voor het recept.

Witlofcappuccino:
Nodig(voor 4pers):
– 500gram witlof, in reepjes gesneden
– 1 ui, fijngehakt
– Klontje roomboter
– 700ml groentebouillon (hoeveelheid afhankelijk van de gewenste dikte van de soep)
– Bosje munt en bladpeterselie, blaadjes fijngehakt en gepureerd met 100ml olijfolie en sap van 2 limoenen
– 100ml slagroom (light mag), stijfgeklopt (GEEN suiker toevoegen)
– Staafmixer
 
Fruit de ui in de roomboter in een soeppan aan. Voeg de witlof erbij en bak dit heel kort op laag vuur (laat de witlof niet bruin kleuren!). Doe de bouillon erbij (tip: begin met minder, tijdens het pureren kun je extra toevoegen en de dikte van je soep bepalen) en laat 10 min koken met de deksel op de pan. Pureer glad met staafmixer.
 
Maak ondertussen (of vooraf) de kruidenolie (munt+peterselie pureren in blender of met staafmixer met olie en limoen. Proef en bepaal zelf hoe je de balans tussen olie/limoen het lekkerst vindt!
Serveer de soep in mooie glaasjes. Less is more! Strijk met de bolle kant van een lepel een laag slagroom over de soep heen (het “melkschuim”). En maak af met een theelepel kruiden olie + blaadje munt. Je hebt olie over, maar deze kun je zeker een week in de koelkast bewaren. Wat wij ermee deden: aanmaken met extra limoen en als dressing voor een heerlijke Salade Niçoise gebruiken!
Salade Niçoise, maar dan anders:
 
Nodig(voor 2 pers):
– 2 tonijnsteaks
– 200-300 gr sperziebonen, gestoomd of kort geblancheerd
– 2 handen rucola (of veldsla)
– 2 handen kleine (cherry)tomaten, in partjes gesneden
 6 snackkomkomers (mini komkommertjes), in reepjes gesneden
– 2 eieren, 5min gekookt (heel zacht dus)
– 1 blikje ansjovis (uitlekgewicht 90gr), zonder olie fijngemaakt in vijzel
 3 el mayonaise (wij namen yoghurtmayo)
– Crostini’s: (zuurdezem)brood (in plakken van 1 cm) geroosterd onder de gril, ingesmeerd met knoflook en dan besprenkeld met olijfolie, zout+peper
– Kalamata olijven
– Munt blaadjes
Dressing:
Maak de kruidenolie verder aan met limoen naar smaak
 

Ansjovismayo:
Vijzel de ansjovis zo fijn als lukt en roer hier de mayo door. Je kunt zoveel “verdunnen” met mayo als je wil!

Halveer de gestoomde of kort gekookte sperziebonen in de lengte (zodat de pitjes zichtbaar worden). Dit is leuk voor het oog, maar ook voor de smaak (omdat de dressing in de boontjes gaat zitten).

Meng de boontjes met de tomaten, komkommer en dressing, hussel goed en verdeel over 2 (diepe) borden. Grill de tonijn kort (elke zijde 1min) zodat deze nog rosé van binnen is en strooi er flink zwarte peper over. Leg de tonijn op de salade en doe er een flinke kwak ansjovismayo op. In de mayo duw je het ei (let op dat hij niet “knapt”). Garneer met de crostini’s, olijven (niet teveel!) en wat extra muntblaadjes.

b>Kooktip: proef elke dressing, saus en soep goed en vertrouw op je smaak! (de ene bos munt kan veel sterker of milder zijn dan de andere, de ene olijfolie is bitter en de ander heel zacht, de ene limoen is zuurder dan de ander…)

Kookchallenge: kan jij een ei pocheren? Hiermee upgrade je het recept naar het volgende level!
Bon appetit!

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *